Карцином на овариуми: симптоми, знаци, причини и третман

Ракот на јајниците е абнормален раст на клетки кои се формираат во нив. Клетките брзо се размножуваат и можат да навлезат и да го уништат здравото ткиво. Женскиот репродуктивен систем содржи два јајници, по еден на секоја страна од матката. Јајниците - секој со големина на бадем - произведува јајца, како и хормони естроген и прогестерон. Третман за рак на јајниците  обично вклучува операција и кемотерапија. Кога ракот на јајниците првпат ќе се развие, тој може да биде асимптоматски, што значи дека не може да предизвика никакви забележливи симптоми. Кога се појавуваат симптоми на рак на јајниците, тие обично се припишуваат на други, почести состојби.

Знаци и симптоми на рак на јајниците може да вклучува:

Абдоминална надуеност или оток
Брзо се чувствувате сити кога јадете
Намалување на телесна тежина
Непријатност во карличната област
Замор
Болка во грбот
Промени во навиките на дебелото црево, како што е констипација
Frequent need to urinate

Причини

Лекарите знаат дека ракот на јајниците започнува кога клетките во или во близина на јајниците развиваат промени (мутации) во нивната ДНК. ДНК на клетката содржи инструкции кои и кажуваат на клетката што да прави. Промените им кажуваат на клетките да растат и да се размножуваат брзо, создавајќи маса (тумор) од канцерогени клетки. Клетките на ракот продолжуваат да живеат кога здравите клетки умираат. Тие можат да ги нападнат блиските ткива и да се отцепат од почетниот тумор за да се рашират (метастазираат) на други делови од телото.

Профилактичка оофоректомија: Спречување на рак со хируршко отстранување на вашите јајници

Не постои безбеден начин да се спречи ракот на јајниците. Но, постојат начини да се намали ризикот:

Размислете за земање апчиња за контрацепција. Прашајте го вашиот лекар дали апчиња за контрацепција (орални контрацептиви) се соодветни за вас. Земањето апчиња за контрацепција го намалува ризикот од рак на јајниците. Но, овие лекови имаат ризици, затоа разговарајте дали придобивките ги надминуваат тие ризици врз основа на вашата ситуација.
Разговарајте за вашите фактори на ризик со вашиот лекар или ако имате семејна историја на рак на дојка и јајници. Тој или таа може да одреди што тоа може да значи за вашиот ризик од рак. Можеби ќе бидете упатени кај генетски советник кој може да ви помогне да одлучите дали генетското тестирање може да биде соодветно за вас. Ако се открие дека имате промена на генот што го зголемува ризикот од рак на јајниците, може да размислите за операција за отстранување на јајниците за да спречите рак.

Видови третмани

Третманот за рак на јајчник обично вклучува комбинација од операција и хемотерапија.

  • Хирургија: Лекарите го отстрануваат канцерогеното ткиво при операција.
  • кемотерапија: Користење на специјални лекови за намалување или убивање на ракот. Лековите може да бидат апчиња што ги земате или лекови дадени во вените, или понекогаш и двете.

Различни третмани може да обезбедат различни лекари од вашиот медицински тим.

  • Гинеколошки онколози се доктори кои биле обучени за лекување на рак на репродуктивниот систем на жената. Тие вршат операција и даваат хемотерапија (лек).
  • Хирурзи се лекари кои вршат операции.
  • Медицински онколози се лекари кои го лекуваат ракот со лекови (хемотерапија).

Кој третман е вистинскиот за мене?

Можеби е тешко да се избере третман кој е вистинскиот за вас. Разговарајте со вашиот лекар за рак за опциите за третман достапни за вашиот тип и фаза на рак. Вашиот лекар може да ги објасни ризиците и придобивките од секој третман и нивните несакани ефекти. Несакани ефекти се како вашето тело реагира на лекови или други третмани.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ