10 знаци кои покажуваат на можно оштетување на бубрезите - Д-р Арбен Асани

1. Чувствувате поголем замор од претходно, имате помалку енергија или имате проблеми со концентрацијата. Намалувањето на функцијата на бубрезите може да доведе до таложење на токсини и нечистотии во крвта. Ова може да предизвика луѓето да се чувствуваат уморни, слаби и може да го отежне концентрирањето. Друга компликација на бубрежното заболување е анемијата, која може да предизвика слабост и замор.

2. Имате проблеми со спиењето. Кога бубрезите не филтрираат правилно, токсините остануваат во крвта наместо да го напуштаат телото преку урината. Ова може да го отежне сонот. Исто така, постои врска помеѓу дебелината и хроничното заболување на бубрезите, а апнеја при спиење е почеста кај оние со хронична бубрежна болест, во споредба со општата популација.

3. Имате сува кожа и чешање. Здравите бубрези вршат многу важни работи. Тие ги отстрануваат отпадните материи и дополнителната течност од вашето тело, помагаат во создавањето на црвените крвни зрнца, помагаат во одржувањето на цврстината на коските и работат на одржување на вистинската количина на минерали во крвта. Сува кожа и чешање може да биде знак за минерална и коскена болест која често ја придружува напредната бубрежна болест, кога бубрезите веќе не се во можност да ја одржат вистинската рамнотежа на минералите и хранливите материи во крвта.

4. Чувствувате потреба за почесто мокрење. Ако чувствувате потреба за почесто мокрење, особено ноќе, тоа може да биде знак за бубрежна болест. Кога бубрезите се оштетени, тоа може да предизвика зголемување на нагонот за мокрење. Понекогаш тоа може да биде и знак за уринарна инфекција или зголемена простата кај мажите.

5. Гледате крв во урината. Здравите бубрези обично ги задржуваат крвните клетки во телото кога го филтрираат отпадот од крвта за да се создаде урина, но кога бубрезите се оштетени, овие крвни клетки може да почнат да „истекуваат“ во урината. Освен што сигнализира бубрежна болест, крвта во урината може да биде показател за тумори, камења во бубрезите или инфекција.

6. Пенлива урина. Прекумерните меурчиња во урината укажуваат на протеин во урината. Оваа пена може да изгледа како пената што ја гледате при матење јајца, бидејќи заедничкиот протеин што се наоѓа во урината, албуминот, е истиот протеин што се наоѓа во јајцата.

7. Имате постојан оток околу очите. Протеинот во урината е ран знак дека бубрезите се оштетени, што овозможува протеинот да истекува во урината. Ова отекување околу очите може да се должи на фактот дека вашите бубрези испуштаат голема количина на протеини во урината, наместо да ги задржат во телото

8. Зглобовите и стапалата ви се отечени. Намалената бубрежна функција може да доведе до задржување на натриум, предизвикувајќи оток на стапалата и глуждовите. Отокот на долните екстремитети може да биде и знак за срцеви заболувања, заболување на црниот дроб и хронични проблеми со вените на нозете.

9. Имате слаб апетит. Ова е многу општ симптом, но акумулацијата на токсини како резултат на намалената функција на бубрезите може да биде една од причините.

10. Мускулите ви се грчат. Нерамнотежата на електролитите може да биде резултат на нарушена бубрежна функција. На пример, ниските нивоа на калциум и слабо контролираниот фосфор може да придонесат за грчеви во мускулите.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ