Metoda e lehtësimit të dhimbjes me prerje cezariane - Anestezi spinale e kombinuar me ate epidurale - Prim. Dr. Vladimir Ristevski

Prim. Dr. Vladimir Ristevski jep udhëzime dhe gjithçka që duhet të dini për anestezinë epidurale dhe spinale. Anestezia epidurale dhe spinale e cila siguron ngurtësi rajonale gjatë seksionit cezarian është metoda e preferuar për shkak të komoditetit që ofron. Megjithatë, kur përdoret së bashku me anestezinë kurrizore, rehatia që i ofron nënës rritet më tej.

Edhe nëse gjithçka shkon mirë, për shumë nëna momenti i lindjes nuk është gjë tjetër veçse një makth. Dhimbja që do të përjetojë gjatë një lindjeje normale dhe shqetësimi se fëmija i saj do të lëndohet, i afrojnë nënave në pritje idesë për të bërë një operacion cezarian. Edhe pse ekspertët rekomandojnë operacionin cezarian vetëm kur është e nevojshme, lindshmëria me operacion cezarian po rritet si një ortek. Prandaj, anestezia bëhet e rëndësishme në operacionin cezarian.

Metodat rajonale të anestezisë

Ekzistojnë dy mundësi për nënat e ardhshme që do të bëjnë prerje cezariane: anestezi e përgjithshme ose anestezi epidurale.
Nën anestezi të përgjithshme, nëna bie plotësisht në gjumë gjatë lindjes. Prandaj, nëna nuk mund të jetë dëshmitare e lindjes së foshnjës. Me anestezi epidurale, nëna është dëshmitare e lindjes së foshnjës, sepse ajo ngurtësohet pak nën bel. Megjithëse ndjesia e dhimbjes zhduket me anestezi epidurale, nëna shtatzënë mund të ndjejë prekjen dhe tërheqjen dhe shtrirjen e indeve gjatë seksionit cezarian. Edhe pse kjo situatë nuk shkakton dhimbje, disa nëna e kanë të pakëndshme. metoda e preferuar sot është aplikimi i metodave të anestezisë spinale dhe epidurale së bashku në operacionet cezariane. Kjo metodë e kombinuar quhet anestezi spinale epidurale e kombinuar.

Ekzekutimi i procesit

Hapet aksesi vaskular dhe i jepet serumi nënës së ardhshme, e cila dërgohet në sallën e operacionit për një operacion cezarian. Ndërkohë, detyra e vetme për nënën e ardhshme është të marrë një pozicion ulur. Ndërsa nëna është në këtë pozicion, vendi i procedurës pastrohet me solucione antiseptike dhe mbulohet me perde sterile. Anestezia lokale aplikohet me një gjilpërë shumë të hollë në lëkurë në vendin ku do të kryhet ndërhyrja në mënyrë që nëna shtatzënë të mos ndjejë dhimbje gjatë procedurës. Hapësira epidurale arrihet më pas duke kaluar një gjilpërë të hollë midis dy rruazave. Me një gjilpërë më të hollë të kaluar përmes kësaj gjilpëre, ajo prek hapësirën kurrizore dhe jep një anestezi lokale. Hapi tjetër pas anestezisë spinale është vendosja e një kateteri në zonën epidurale. Pas futjes së kateterit, gjilpëra hiqet dhe pjesa tjetër e kateterit fiksohet në lëkurë. Pas disa minutash, nëna e ardhshme është mpirë plotësisht nga beli e poshtë. Kohëzgjatja e këtij procesi, që përshkruhet përgjithësisht, nuk është aq e gjatë sa duket. Ky proces përfundon në 2-3 minuta.

Përparësitë

Nëna nuk ndjen dhimbje gjatë prerjes cezariane të bërë me anestezi spinale-epidurale të kombinuar. Përveç kësaj, një nënë shtatzënë që merr anestezi spinale të kombinuar mund të jetë e vetëdijshme për foshnjën në lindje, sepse ajo është e vetëdijshme. Prandaj, ata kanë një shans për të përjetuar fazën më emocionuese të lindjes për shumë nëna. Sigurisht, ajo përjeton komoditetin e ditëve pa dhimbje kur më pas kujdeset për fëmijën e saj.
Një avantazh tjetër i anestezisë së kombinuar spinale-epidurale ndaj anestezisë së përgjithshme është se transferimi i barnave të dhëna gjatë dhe pas operacionit përmes placentës ose nga qumështi te foshnja është i papërfillshëm. Megjithatë, medikamentet kundër dhimbjes të dhëna intravenoze ose orale gjatë anestezisë së përgjithshme dhe seksionit cezarian dhe gjatë dhe pas operacionit mund t'i kalojnë foshnjës dhe të shkaktojnë efekte anësore. Një avantazh tjetër i metodës është se eliminon rreziqet që lidhen me anestezinë e përgjithshme.

SHPËRNDAJE ME MIQ