Mutacione në proteinën spike të llojit OMICRON dhe DELTA - COVID 19

Të nderuar qytetarë dhe bashkëpunëtorë,
Shfaqja e variantit të ri të Botswana SARS CoV, lloji Omicron më 24 nëntor 2021, është përshkruar si lloji më i frikshëm i virusit i njohur nga ekspertët deri më tani dhe është një fenomen intrigues për kërkime, veçanërisht nga biologët molekularë, virologët dhe nga pjesa tjetër e stafit profesional.

Lloji i ri i sistemuar si VOC B.1.1.529 ka në gjenomin e tij të gjitha "mutacionet shqetësuese" tashmë të pranishme në llojet e tjera të COVID, si dhe mutacione shtesë që kontribuojnë në infektivitetin dhe rezistencën ndaj vaksinave aktualisht të disponueshme. “Super lloji” i ri ka përvetësuar të gjitha mutacionet nga lloji Delta, i cili u jep shkencëtarëve të drejtën të presin transmetim dhe dominim më intensiv në procesin infektiv në nivelin e popullsisë njerëzore, krahasuar me llojet e shfaqura më parë.
Omicron mbart gjithashtu ndryshime gjenetikisht specifike në llojin Beta, të cilat janë përgjegjëse për rezistimin e imunitetit të fituar artificialisht me vaksinat e disponueshme, si dhe karakteristikën e mutacionit të llojit Alfa. Në total, lloji i ri mbart më shumë se 50 mutacione në të gjithë gjenomën virale (positive sense ssRNA), nga të cilat vetëm 32 mutacione ndodhen në gjenin që kodon proteinën Spike. Për shkak të numrit të madh të mutacioneve në gjenin S, produkti i tij funksional proteinik - proteina Spike fiton një konformacion tredimensional krejtësisht të ndryshëm dhe bëhet i panjohur për antitrupat e induktuar artificialisht në një organizëm të caktuar, pra nën veprimin e një vaksine, e cila u krijua posaçërisht për strukturën fillestare 3D të proteinës S. Tre zëvendësimet e aminoacideve H665Y, N679K dhe P681H lejojnë internizimin më të lehtë të virusit në qelizën pritëse, ndërsa zëvendësimet R203K dhe G204R mbahen në proteomën Omicron dhe janë të pranishme në të gjitha llojet që kanë ekzistuar më parë të përcaktuara nga OBSH si një shqetësim (VOC – Variant of Concern).
Zinxhiri laboratorik i laboratorëve të specializuar diagnostikues BIOTEK në Shkup dhe përmes bashkëpunimit që ka në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar me qendrat e tjera diagnostikuese të përfshira në depistimin gjatë pandemisë COVID, monitoron çdo incident dhe ofron zgjidhje të plotë për diagnostifikimin e llojit të ri OMICRON përmes metodës RT-PCR në nivel gjenetik. Konkretisht, krahasuar dhe analizuar në bazë të të dhënave të disponueshme bioinformatike mbi mutacionet në llojin B.1.1.529 të virusit korona, u përcaktua se mutacionet e shtjelluara më sipër në gjenomën e llojit të ri nuk ndikojnë në vetitë diagnostike të SARS CoV- 2 / Testi SARS CoV Multiplex Real Time PCR, prodhuar nga DNA Technology, Rusi.

Gjegjësisht, konstruksioni i panelit multipleks të testit është i destinuar pikërisht për zbulimin dhe diferencimin e 3 gjeneve, 2 prej të cilave janë shumë specifike dhe të ndryshueshme për SARS CoV-2 dhe 1 gjen karakteristik për të gjithë familjen e Coronaviridae që përfshin të gjithë mutantët dhe llojet e sapoformuar.

SHPËRNDAJE ME MIQ