Kur është koha për të vizituar një kardiolog - Dr. Agim Zeqiri

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma ose faktorë rreziku, mund të jetë koha për të parë një kardiolog. cardiologist.

 • Ju përjetoni dhimbje gjoksi.
  Dhimbja e gjoksit është një nga shenjat dalluese të një problemi të zemrës. Ndërsa ka shkaqe të tjera të dhimbjes së gjoksit që nuk lidhen me zemrën, presioni në gjoks që shfaqet ose përkeqësohet me aktivitet është veçanërisht shqetësues, pasi mund të jetë një shenjë që zemra mund të mos marrë mjaftueshëm gjak. Një kardiolog mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut dhe planin e duhur të trajtimit. Dhimbja në gjoks mund të jetë gjithashtu një shenjë e një ataku në zemër, i cili është një urgjencë kërcënuese për jetën
 • Ju keni presion të lartë të gjakut.
  Presioni i gjakut është forca e gjakut që shtyn kundër mureve të arterieve. Presioni kronik i ngritur i gjakut bën që zemra të punojë më shumë për të qarkulluar gjakun dhe rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.
 • Ju keni diabet.
  Ekziston një lidhje e fortë midis sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit. Sheqeri në gjak i kontrolluar dobët ndikon në funksionimin e enëve të gjakut dhe rrit shumë rrezikun për zhvillimin e sëmundjes së arterieve koronare.
 • Ju keni një histori të pirjes së duhanit.
  Pirja e duhanit është një nga faktorët kryesorë të rrezikut të parandalueshëm për sëmundjet e zemrës dhe mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut dhe rrezikun e kancerit.
 • Ju keni një histori të kolesterolit të lartë.
  Kolesteroli është një substancë yndyrore që gjendet në një sërë ushqimesh dhe prodhohet gjithashtu nga mëlçia juaj. Kolesteroli i lartë mund të kontribuojë në formimin e pllakave në arterie. Një nga mënyrat se si mund të ulni kolesterolin është duke ngrënë një dietë të shëndetshme.
 • Ju keni një histori familjare të sëmundjeve të zemrës.
  Disa lloje të sëmundjeve të zemrës mund të jenë gjenetike. Nëse një i afërm ka pasur sëmundje të zemrës me fillim të hershëm (nën 55 vjeç te meshkujt dhe 65 te femrat), atëherë një kardiolog mund të ndihmojë në përcaktimin se si kjo ndikon në rrezikun tuaj dhe mund të urdhërojë testime ose të rekomandojë strategji parandaluese.
 • Jeni joaktiv dhe planifikoni të filloni një rutinë ushtrimesh.
  Ushtrimi ka një sërë përfitimesh shëndetësore dhe luan një rol kyç në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, disa sëmundje të zemrës mund ta bëjnë ushtrimin të pasigurt. Nëse jeni duke marrë në konsideratë një regjim të ri stërvitjeje pasi jeni joaktiv, ose keni një sërë faktorësh rreziku për sëmundjet e zemrës siç janë renditur më sipër, duhet së pari të konsultoheni me mjekun tuaj.

 

Dr. Agim Zeqiri
Specialist në Kardiologji

 

SHPËRNDAJE ME MIQ