Çfarë është procedura e cistoskopisë? Si bëhet, kush duhet ta bëjë këtë procedurë dhe më shumë! Dr. Artan Rrushaj (Specialist në Urologji dhe Kirurgji Urologjike)

Јuaj mjekun do të përdor cistoskopi për të ekzaminuar pjesën e brendshme të fshikëzës dhe uretrës. Fshikëza e ruan urinën derisa të largohet nga trupi përmes uretrës.

Një urolog, ose specialist i traktit urinar, kryen një cistoskopi. Për procedurën, mjeku juaj përdor një cistoskop, një tub të ndezur në madhësinë e një lapsi me një aparat fotografik ose një lente shikimi. Cistoskopia i ndihmon specialistët të diagnostikojnë dhe ndonjëherë të trajtojnë problemet e traktit urinar.

Mjeku juaj mund të rekomandojë cistoskopinë nëse keni:

  • Probleme me kontrollin e fshikëzës, si mbajtja e urinës (paaftësia për të zbrazur plotësisht fshikëzën) ose mosmbajtjeje (paaftësia për të kontrolluar rrjedhën e urinës).
  • Gurët e fshikëzës.
  • Gjak në urinë (hematuria).
  • Infeksionet e zakonshme të traktit urinar (UTIs).
  • Urinim i dhimbshëm.

Pse mjekët bëjnë cistoskopi?

Urologët përdorin cistoskopinë për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet e traktit urinar. Cistoskopia mund të diagnostikojë kancerin e fshikëzës ose kancerin e uretrës, gurët në fshikëz, problemet e kontrollit të fshikëzës.

Mjeku juaj mund të përdorë gjithashtu një cistoskop për:

Marrja e mostrave të urinës nga ureterët (kanalet që bartin urinën nga veshkat në fshikëz).
Injeksion boje për një procedurë me rreze X që monitoron rrjedhën e urinës.
Injektimi i barnave për të ndaluar rrjedhjen e urinës. Heqja e gurëve të fshikëzës, indeve jonormale, polipeve ose tumoreve.
Trajtimi i ngushtimeve të uretrës (ngushtimit) ose fistulave (vrima që krijohen midis dy zonave).

Ekzistojnë dy lloje të cistoskopëve. Mjeku juaj do të përdorë atë që funksionon më mirë për procedurën tuaj specifike.

Të ngurta: Këta cistoskopë nuk përkulen. Mjeku juaj mund të kalojë instrumentet përmes një tubi për të kryer biopsi ose për të hequr tumoret.
Fleksibil: Mjeku juaj mund të përdorë një brez fleksibël për të ekzaminuar brendësinë e fshikëzës dhe uretrës dhe të bëjë një diagnozë.

PËRGATITJA:

Në varësi të shkakut të cistoskopisë, mund të bëni një procedurë ambulatore (shkoni në shtëpi të njëjtën ditë) ose të kaloni natën në spital.

Për shumicën e procedurave diagnostikuese, mjeku juaj përdor një xhel në mënyrë që të mos ndjeni dhimbje në uretër. Për trajtim më invaziv, gjatë cistoskopisë, mund të keni nevojë për qetësim ose anestezi të përgjithshme.
Jepni një mostër të urinës në ditën e procedurës për të kontrolluar për UTI. Nëse keni një infeksion, do t'ju duhet trajtim përpara se të bëni cistoskopinë.

Urinoni menjëherë para procedurës. Sillni një listë të përditësuar të medikamenteve dhe suplementeve. Ndaloni marrjen e medikamenteve për hollimin e gjakut, si aspirina dhe warfarina, por konsultohuni me mjekun tuaj përpara se ta bëni këtë.

SHPËRNDAJE ME MIQ