ЕКТОПИЧНА БРЕМЕНОСТ – Симптоми, знаци, дијагноза и третман – Д-р Ирена Гошева (ВИДЕО)

ЕКТОПИЧНА БРЕМЕНОСТ – Кога бластоцистата е имплантирана на друго место од нормалното во матката празнина. Сите жени во репродуктивен период се бремени додека не се докаже спротивното и секогаш е ектопична додека не се докаже дека е интраутерина бременост.

Симптоми: - Може да е асимптоматски, не е сигурен за последната менструација - Аменореа (6-8 недели) - Болка (во долниот дел на стомакот, умерено, обично еднострано) - Вагинално крварење (мала количина, често кафе) - дијареа и повраќање - Вртоглавица - Рамо болка (при дијафрагмална иритација - хематоперитонеум) - колапс (ако пукна)

Знаци: – Често нема специфични знаци, матката е со нормална големина – Обично има цервикална осетливост и аднексални болки – Перитонеални знаци (поради интра-абдоминална крв, ако е пукната ектопична бременост)

Диференцијална дијагноза: Заканувачки абортус, целосен абортус, крвавење на жолтото тело, пукната циста на јајниците, воспаление на карлицата-аднекситис, апсцес на Тубо јајниците, дегенеративен фибром, торзија на масата на јајниците и други акутни хируршки абдоминални заболувања.

Истраги: -TVUS (90% од ектопичните бремености се идентификувани) -серумски прогестерон – серумски bHCG – Лапароскопија, златен стандард, кога не може да се постави дијагноза

Третман: Eкспектативно, лекови, хируршки

 

КЛИКНЕТЕ ТУКА ЗА ДА ГО ГЛЕДАТЕ ЦЕЛОТО ВИДЕО

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ