Што е процедура за цистоскопија? Како се прави тоа, кој треба да ја направи оваа постапка и многу повеќе! Д-р Артан Рушај (Специјалист по урологија и уролошка хирургија)

Вашиот лекар ќе користи цистоскопија да ја испита внатрешноста на мочниот меур и уретрата. Мочниот меур ја складира урината додека не се исфрли од телото преку уретрата.

Уролог, или специјалист за уринарниот тракт, прави цистоскопија. За постапката, вашиот лекар користи цистоскоп, осветлена цевка со големина на молив со камера или леќа за гледање. Цистоскопијата им помага на специјалистите да дијагностицираат, а понекогаш и да ги третираат проблемите со уринарниот тракт.

Вашиот лекар може да препорача цистоскопија доколку имате:

  • Проблеми со контролата на мочниот меур, како што се задржување на урина (неможност целосно да се испразни мочниот меур) или инконтиненција (неможност да се контролира протокот на урина).
  • Камења во мочниот меур.
  • Крв во урината (хематурија).
  • Вообичаени инфекции на уринарниот тракт (ИУТ).
  • Болно мокрење.

Зошто лекарите прават цистоскопии?

Уролозите користат цистоскопија за дијагностицирање и лекување на проблеми со уринарниот тракт. Цистоскопијата може да дијагностицира рак на мочниот меур или рак на уретрата, камења во мочниот меур, проблеми со контролата на мочниот меур.

Вашиот лекар може да користи и цистоскоп за:

Добивање примероци урина од уретерите (канали кои ја носат урината од бубрезите до мочниот меур).
Инјектирање боја за процедура на рендген која го следи протокот на урина.
Инјектирање лекови за запирање на протокот на урина. Отстранување на камења во мочниот меур, абнормално ткиво, полипи или тумори.
Третман на уретрални стриктури (стеснување) или фистули (дупки кои се формираат помеѓу две области).

Постојат два вида цистоскопи. Вашиот лекар ќе го користи оној кој најдобро функционира за вашата специфична процедура.

Цврсти: овие цистоскопи не се виткаат. Вашиот лекар може да помине инструменти низ цевка за да изврши биопсија или да отстрани тумори.
Флексибилен: Вашиот лекар може да користи флексибилна лента за да ја испита внатрешноста на мочниот меур и уретрата и да постави дијагноза.

ПОДГОТВУВАЊЕ:

Во зависност од причината за цистоскопијата, може да имате амбулантска процедура (одете дома истиот ден) или да ја поминете ноќта во болница.

За повеќето дијагностички процедури, вашиот лекар користи гел за да не чувствувате болка во уретрата. За поинвазивен третман, за време на цистоскопија, можеби ќе ви треба седација или општа анестезија.
Дајте примерок од урина на денот на постапката за да проверите дали има ИУТ. Ако имате инфекција, ќе ви треба третман пред да направите цистоскопија.

Уринирајте непосредно пред постапката. Донесете ажурирана листа на лекови и додатоци. Престанете да земате лекови за разредување на крвта, како што се аспирин и варфарин, но консултирајте се со вашиот лекар пред да го направите тоа.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ