Метода за ублажување на болката при царски рез - комбинирана спинална епидурална анестезија - Прим. Д-р Владимир Ристевски

Прим. Д-р Владимир Ристевски jep udhëzime dhe gjithçka që duhet të dini për anestezinë epidurale dhe spinale. Anestezia epidurale dhe spinale e cila siguron ngurtësi rajonale gjatë seksionit cezarian është metoda e preferuar për shkak të komoditetit që ofron. Megjithatë, kur përdoret së bashku me anestezinë kurrizore, rehatia që i ofron nënës rritet më tej.

Дури и ако се мисли дека сè оди одлично, за многу мајки моментот на раѓање не е ништо повеќе од ноќен кошмар. Болката што ќе ја доживее за време на нормалното породување и загриженоста дека нејзиното бебе ќе биде повредено, ги приближуваат идните мајки до идејата за породување со царски рез. Иако експертите препорачуваат раѓање со царски рез само кога е неопходно , стапките на раѓање со царски рез се зголемуваат како лавина. Затоа анестезијата добива на значење во операцијата со царски рез.

Регионални методи на анестезија

Постојат две можности за идните мајки кои ќе се породат со царски рез: општа анестезија или епидурална анестезија.
Во општа анестезија, мајката целосно заспива за време на породувањето. Затоа, мајката не може да биде сведок на раѓањето на бебето. Со епидуралната анестезија, мајката сведочи за раѓањето на бебето бидејќи се вкочанува само под половината. Иако чувството на болка исчезнува со епидурална анестезија, бремената мајка може да го почувствува допирот и влечењето и истегнувањето на ткивата за време на царскиот рез. Иако оваа ситуација не предизвикува болка, некои мајки мислат дека е непријатно. префериран метод денес е да се ​​применуваат методите на спинална и епидурална анестезија заедно при операции со царски рез. Овој комбиниран метод се нарекува комбинирана спинална епидурална анестезија.

Извршување на процесот

Се отвора васкуларен пристап и се дава серум на идната мајка, која е однесена во операционата сала за царски рез. Во меѓувреме, единствената задача за идната мајка е да заземе седечка положба. Додека мајката е во оваа положба, местото на постапката се чисти со антисептички раствори и се покрива со стерилни завеси. Локална анестезија се нанесува со многу тенка игла на кожата на местото каде што ќе се изврши интервенцијата за бремената мајка да не чувствува болка во текот на постапката. Потоа, до епидуралниот простор се стигнува со поминување на тенка игла помеѓу двата пршлени. Со потенка игла помината низ оваа игла, се допира до 'рбетниот простор и се дава локален анестетик. Следниот чекор по спинална анестезија е поставување на катетер во епидуралната регија. По поставувањето на катетерот, иглата се отстранува и преостанатиот дел од катетерот се фиксира на кожата. По неколку минути, идната мајка е целосно вкочанета од половината надолу. Времетраењето на овој процес, кој е општо опишан, не е толку долг колку што изгледа. Овој процес се завршува за 2-3 минути.

Предности

Мајката не чувствува никаква болка за време на царскиот рез направен со комбинирана спинално-епидурална анестезија. Покрај тоа, бремена мајка која прима комбинирана спинална анестезија може да биде свесна за бебето при раѓање бидејќи е свесна. Затоа, тие добиваат шанса да ја доживеат највозбудливата фаза на породување за многу мајки. Секако, таа ја доживува удобноста на безболните денови кога потоа се грижи за своето бебе.
Друга предност на комбинираната спинално-епидурална анестезија во однос на општата анестезија е тоа што преносот на лековите дадени за време и по операцијата преку плацентата или од млекото до бебето е занемарлив. Сепак, лековите за болка кои се даваат интравенозно или орално за време на општа анестезија и царски рез и за време и по операцијата може да се пренесат на бебето и да предизвикаат несакани ефекти. Друга предност на методот е тоа што ги елиминира ризиците поврзани со општа анестезија.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ