Хашимото тироидитис, наследна имунолошка болест! - Д-р Ксенија Богоева Костовска

Тоа е автоимуна болест во која имунолошкиот систем на телото несоодветно влијае на ткивото на тироидната жлезда. Се верува дека оваа состојба има генетска основа. Хашимото е 5 до 10 пати почеста кај жените отколку кај мажите. Луѓето со оваа болест може да имаат други автоимуни болести како што е пернициозна анемија (недостаток на витамин Б12) или дијабетес мелитус тип 1.

Што е тироидитис на Хашимото?

Хашимото тироидитис, или автоимун тироидитис, или хронична лимфоцитна болест на тироидната жлезда, е едно од најчестите болести на тироидната жлезда. Хашимото е форма на тироидитис чија причина сè уште не е целосно позната; постоењето на генетска предиспозиција, но и фактори на животната средина (токсични материи, вишок јод или дури и инфекции).

Хашимото е поврзан со други автоимуни болести: дијабетес тип 1 зависен од инсулин, адренална инсуфициенција, Бимермерова анемија, ревматоиден артритис, дерматомиозитис, мијастенија гравис, витилиго итн.

 • Симптоми на тироидитис на Хашимото:
  Главниот знак на оваа болест е зголемена тироидна жлезда која има гумен аспект и се развива постепено во текот на неколку месеци.
  Функционална еволуција може да биде:
  Хипотироидизам -15%
  Хипертироидизам - 5%
  Тироидитис (Нормална функција на тироидната жлезда) -80%.
 • Предклинички тестови кои ја потврдуваат дијагнозата:
  Дозирање на антитела Ab-TG и Ab-TPO
  Дозирање на хормонална рамнотежа TSH, FT4, FT3
  Ехографија на тироидната жлезда
  Електрофореза на протеини - хипергамаглобулинемија

Третман

Кортикостероидите често се користат за лекување на автоимуни болести, но за Хашимото тироидитис, кортикотерапијата не е ефикасна. Формите со хипертироидизам се третираат со синтетички антитироидни лекови (ATS). Во случаи кога волуменот на тироидната жлезда се зголемува или се појавуваат појави на компресија или во случај на сомнителни дијагнози (лимфом или карцином на тироидната жлезда) се врши тироидектомија.

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ