Причини да закажете посета на кардиолог! – д-р Агим Зеќири

  • Вашиот лекар од примарна здравствена заштита ве упати на кардиолог.
    Можеби вашиот матичен лекар забележал црвено знаменце за време на вашиот преглед и сака малку повнимателно да го провери вашето срце. Или може да биде дека вашата лична или семејна историја бара преглед од лекар кој се фокусира на срцето.
  • Висок крвен притисок. Редовните проверки на крвниот притисок треба да се прават од 20-годишна возраст. Ако вашиот крвен притисок е во тренд, или можеби секогаш бил висок, од клучно значење е да го ставите под контрола. Високиот крвен притисок е силен фактор на ризик и за срцеви заболувања и за мозочен удар, а да се осигурате дека ги „знаете вашите бројки“ е важно за спречување на срцев настан.
  • Историја на пушењето. Пушењето во секое време од вашиот живот го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања. Ако сте или сте биле пушач, да закажете состанок со кардиолог можеби не е лоша идеја.
  • Вие сте пациент со рак или преживеан. Кардио-онколозите (кардиолози кои се специјализирани за грижа за пациенти со рак) им препорачуваат на сите пациенти со рак и преживеани да закажат состанок за да им се провери срцето. Тоа е затоа што одредени третмани за рак може да го оштетат срцето или да ги оптоварат срцевите мускули и крвните садови. Овие срцеви проблеми не влијаат на секој пациент со рак, но подобро е да се грижите и да идентификувате дали сте изложени на ризик или не.

Закажете термин веднаш: 044 344 414

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ