Кога е време за посета на кардиолог - Д-р Агим Зеќири

Ако имате некој од овие симптоми или фактори на ризик, можеби е време да посетите кардиолог. cardiologist.

 • Имате болка во градите.
  Болката во градите е еден од знаците за срцев проблем. Иако постојат други причини за болка во градите кои не се поврзани со срцето, притисокот во градниот кош што се јавува или се влошува со активност е особено загрижувачки, бидејќи може да биде знак дека срцето можеби не добива доволно крв. Кардиолог може да помогне да се утврди причината и соодветниот план за лекување. Болката во градите може да биде и знак за срцев удар, што е итен случај опасен по живот
 • Имате висок крвен притисок.
  Крвниот притисок е силата на крвта што ги турка ѕидовите на артеријата. Хронично покачениот крвен притисок предизвикува срцето да работи понапорно за да циркулира крв и го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар.
 • Имате Дијабетес
  Постои силна корелација помеѓу кардиоваскуларните болести и дијабетесот. Лошо контролираниот шеќер во крвта влијае на функционирањето на вашите крвни садови и во голема мера го зголемува ризикот за развој на коронарна артериска болест.
 • Имате историја на пушење.
  Пушењето е еден од главните фактори на ризик за срцеви заболувања што може да се спречат и може да придонесе за висок крвен притисок и ризик од рак.
 • Имате историја на висок холестерол.
  Холестеролот е масна супстанција која се наоѓа во голем број намирници, а ја создава и вашиот црн дроб. Високиот холестерол може да придонесе за создавање наслаги во артериите. Еден од начините на кој можете да го намалите холестеролот е со здрава исхрана.
 • Имате семејна историја на срцеви заболувања.
  Одредени типови на срцеви заболувања може да бидат генетски. Ако некој роднина имал ран почеток на срцева болест (на возраст под 55 години кај мажи и 65 кај жени), тогаш кардиологот може да помогне да се утврди како тоа влијае на вашиот ризик и може да нареди тестирање или да препорача превентивни стратегии.
 • Неактивни сте и планирате да започнете рутина за вежбање.
  Вежбањето има голем број здравствени придобивки и игра клучна улога во превенцијата и лекувањето на срцевите заболувања. Сепак, одредени срцеви заболувања може да го направат вежбањето небезбедно. Ако размислувате за нов режим на вежбање откако сте неактивни или имате голем број фактори на ризик за срцеви заболувања како што е наведено погоре, прво треба да се консултирате со вашиот лекар.

 

Dr. Agim Zeqiri
Специјалист по кардиологија

 

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ