Кога да се обратам до лекар за колено за да ми ја лечи болката – д-р Александра Димова

Можеби е време да посетите ортопед доколку почувствувате некој од следниве симптоми, особено по инцидент како повреда:

  • Црвенило, топлина и нежност во коленото
  • Значителен оток
  • Тешка болка
  • Неможност да се поднесе тежина на погодената нога
  • Треска
  • Физички деформитет во пределот на повредата

Хроничната болка во коленото која не е доволно силна за да овозможи да одите самостојно до најблиската болница или итна помош може да биде знак за дегенеративна состојба. Остеоартритисот е една од најчестите состојби кои го зафаќаат коленото и е резултат на промените поврзани со возраста на заштитната 'рскавица на зглобовите. Остеоартритисот е прогресивен, што значи дека ќе продолжи да се влошува. Ако треба да земате лекови против болки повеќе од неколку пати месечно за болки во колената, тоа е знак дека треба да посетите лекар. Исто така, побарајте лекарска помош за болка во коленото која е придружена со вкочанетост, оток и ограничен опсег на движења. Ова се знаци дека постои повреда или состојба. Многу луѓе ги игнорираат таквите знаци, особено додека стареат затоа што мислат дека тоа е дел од нормалното стареење. Луѓето кои се со прекумерна тежина исто така мислат дека тоа е нормален симптом. Хроничната болка во коленото, иако е многу честа, не е нормална.Постојат многу решенија за третман кои можат да ја намалат или елиминираат болката во коленото.

Тип на лекар што треба да се види за болка во колената

Многу луѓе се збунети околу тоа кај кој лекар да се обратат за болка во коленото. За да го добиете најдобриот можен третман, изберете лекар ортопед. Ортопедите имаат специјализирано знаење и обука потребни за лекување на широк спектар на проблеми кои влијаат на мускулно-скелетниот систем - коски, зглобови, 'рскавица, мускули и нерви - вклучувајќи ги и колената.

 

СПОДЕЛИ СО ПРИЈАТЕЛИ