Cookies

ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

1. Што се колачињата (cookies)? Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб-страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб-страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом ќе го затворите интернет-пребарувачот. Колачињата се користат за повеќе цели, на пример, за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да Ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и да се прикаже нејзината навигациска историја. 

2. Зошто се користат колачињата? Колачињата се користат за подобро разбирање на користењето на веб-сајтот од страна на посетителите како и за оптимизирање на искуството при користење. Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.), но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците. Оваа веб-страница употребува различни видови колачиња: 

3. Каков вид колачиња користиме? Неопходни колачиња (necessary cookies). Неопходните колачиња помагаат една веб- страница да биде употреблива со овозможување на основните функции, како навигацијата низ страницата и сл. Без овие колачиња, веб-страницата не може да функционира исправно. Претпочитани колачиња (Preference cookies). Претпочитаните колачиња ѝ овозможуваат на веб-страницата да ги запомни информациите кои го менуваат начинот на кој таа се однесува или изгледа, како на пример Вашиот претпочитан јазик или регионот во кој се наоѓате. Колачиња за перформанси и функционалност. Овој тип на колачиња се однесува на следењето за тоа доколку повторно се вратите на нашиот сајт. Овие колачиња содржат неопходни информации, на пример од кој град пристапувате кон ОНЕ ХОСПИТАЛ. Важно е да се напомене дека овие колачиња не се неопходни и не влијаат врз вашето искуство при посетата на нашиот сајт. 

4. Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата? Информациите поврзани со колачињата не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња не е неопходно за работа на веб-страницата, но тие би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате, можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа, некои карактеристики на оваа веб- страница можеби нема да работат правилно. Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги нагодите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите тоа, можеби ќе има потреба рачно да ги приспособувате преференциите секојпат кога ја посетувате веб-страницата, а исто така можно е да не Ви се достапни некои услуги и да имате намалена функционалност. 

5. Општи информации Политиката за колачиња е дел од Политиката за приватност на onehospital.mk којашто објаснува што прави onehospital.mk со собраните информации од нашите корисници. За повеќе информации посетете ја Политиката за приватност. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги политиките за информираност при евентуални промени.