Rreziqet shëndetësore të mbipeshës për fëmijët mund të jenë më të mëdha sesa mendohej më parë! – Dr.Fitim Rexhepi

Shtimi në peshë tek FËMIJËT nuk duhet të injorohet!

Pak a shumë, të gjithë jemi të vetëdijshëm se obeziteti është problem nga aspekti shëndetësor, por reflektohet negativisht edhe në aspektin sociologjik, psikologjik etj. Prandaj duhet një qasje serioze, pra të mos nënvlerësohet kurrë problemi ekzistues, siç është. shpesh ndodh në realitet. Ndoshta është edhe më e rëndësishme të merret seriozisht edukimi dhe parandalimi, veçanërisht në periudhën më të hershme, pra në periudhat e fëmijërisë dhe adoleshencës.

Pse është kaq e rëndësishme?

Në përgjithësi, thelbi i problemit me peshën është dieta e gabuar, por edhe zakonet e këqija të jetës, në përgjithësi. Një faktor shumë i rëndësishëm në formimin e zakoneve është edukimi. Ne e dimë se zakonet më të rëndësishme formohen në moshë të re dhe shumë prej tyre mbeten të përhershme. Ndër zakone të tilla janë ato që janë të këqija përsa i përket të ushqyerit. Rreziqet shëndetësore të të qenit mbipeshë për fëmijët mund të jenë më të mëdha sesa mendohej më parë. Të qenit mbipeshë tek të rriturit nënkupton gjithashtu një rrezik shumë më të lartë të sëmundjeve të zemrës. Efekti tek fëmijët ende nuk është kuptuar plotësisht, por ka prova në rritje që sugjerojnë një marrëdhënie të ngjashme. Temat e hulumtimit ishin pesha trupore dhe lidhja e saj me një ose më shumë faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës (presioni i lartë i gjakut, kolesteroli, etj.).

Rezultatet dhe përfundimet

Krahasuar me fëmijët me peshë normale trupore, fëmijët obezë kishin presion të lartë të gjakut dhe profil të dëmtuar të lipideve (dhjamë e lartë në gjak). Meta-analiza zbuloi gjithashtu një rritje të konsiderueshme në masën e ventrikulit të majtë (trashje e muskujve të zemrës) në shumicën e fëmijëve obezë, që është gjithashtu një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare.

Duhet veprim!

Problemi i mbipeshës dhe obezitetit është tashmë epidemik në Maqedoni. Prandaj, duhet të rritet ndërgjegjësimi për këtë problem, si dhe edukimi se çfarë nënkuptohet me një dietë dhe mënyrë jetese të shëndetshme. Vetëm në atë mënyrë do të kontribuojë dukshëm në zgjidhjen dhe parandalimin e problemit të peshës trupore tek fëmijët (dhe të rriturit) dhe problemet e listuara lidhur me të. Në këtë drejtim, sistemi shtetëror i shëndetësisë dhe arsimit duhet të marrë më shumë masa. Fëmijëria dhe adoleshenca janë periudha në të cilat formohen shumica e zakoneve të jetës, kështu që prindërit më të vetëdijshëm dhe të arsimuar mund të jenë një lidhje kyçe për një shëndet më të mirë publik.

Caktoni konsulltim me Dr. Fitim Rexhepi 

Mjekët

SHPËRNDAJE ME MIQ