Ортодонција

Ортодонтската терапија подразбира поставување на забите во најдобра можна позиција и постигнување хармонија на устата и вилицата.

Нашата визија е спој од ортодонција и естетика – модерна фиксна протеза во служба на здравјето и убавината. Ортодонтските третмани се изведуваат во согласност со природата. Најважната и највредната работа е да ги зачувате забите. Ортодонцијата ни помага во тоа и создава природна хармонија на лицето и насмевката.

Целта на ортодонтската терапија е да се постигне правилен и естетски изглед на загризот, што ќе овозможи оптимална функција за џвакање и прераспределување на силите, така што ќе добиеме еднаков товар на сите заби.

Исто така, правилниот распоред на забите го олеснува нивното чистење, со што се намалува појавата на кариес, а исто така се намалува појавата на други проблеми, како што се прекумерно трошење на површината на забите, неправилности и слично. Ортодонтската терапија ја изведува специјалист ортодонт, а должината на терапијата зависи од навременоста на постапката. Идеално е да се започне со терапија на млада возраст, не само од естетски причини, туку и да се спречат евентуални проблеми подоцна во животот. На пациентите им се нуди најнапредна технологија и стоматолошки техники кои постигнуваат врвни резултати во многу пократок период.

Доколку имате прашања, контактирајте не на: [email protected] или +389 (0) 44 344 414

За да закажете преглед, кликнете тука

Услуги

Специјалистички преглед на пациенти, со комплетна медицинска документација и рентген дијагностика (Rtg-забен статус- панорамска снимка, ретроалвеоларна снимка, загризна рентген снимка, профилна снимка, рентгенграфија на шака)
Анатомски отпечаток од вилиците на пациентот и изработка на студиски модели
Гнатометриска анализа на студискиот модел и поставување на конечна дијагноза
Превентивни ортодонтски мерења
Интегрирана ортодонтска терапија, миофункционални вежби и употреба на интерцептивни апарати: инклинирана- закосена плоча, држач за брадата, вежбање со шпатула, чувари на простор, вестибуларна плоча, селективно состружување на забите
Третман на виличните аномалии и забите со активен мобилен апарат;
Третман на виличните и забните аномалии со функционални апарати (активатори според Андерсен-Хупл, бионатори според Балтерс, апарат според Стокфиш, Карвецки, Груд, Бимлер, регулатор на функцијата според Франкел, Твин-блок апарат, позиционери)
Третман на вилични и забни аномалии со фиксни ортодонтски апарати (Еџвајс техника, техника со лак, јазични и палатални лаци – лак Гускаријан)
Ортодонтски апарати за брзо ширење на максилата (апарат за раздвојување на непцето со Нуга завртка- шраф, Квад хеликс)
Третман на потешки аномалии на вилицата и забите со употреба на Headgear, Delayer маска
Предоперативен и постоперативен третман на пациенти со расцепи на усните, вилицата и тврдото непце (хеило-гнато-палатошиза) (производство на обтуратори, активен ортодонтски третман со мобилни и фиксни ортодонтски апарати)
Третман на пациенти со синдроми во орофацијалниот регија
Ортодонтско-хируршко лекување на импактираните (заробени) заби (очњаци, секачи, катници, трети катници)
Ортодонтски третман на пациенти со дисфункција на виличниот зглоб (темпоро мандибуланиот зглоб) и фрактура на вратот на мандибулата
Третман на пациенти со бруксизам
Ортодонтски – протетски третман на пациенти
Ортодонтски третман кај возрасни пациенти
Транспарентни протези
Инвизионирање (транспарентно и отстранливо)
Ортодонтско фиксирање на вилиците за губење на тежина / контрола
Уреди за превенција на ноќно ‘рчење
Порцелански протези (брекети) за возрасни
Магични – флуоресцентни протези (брекети)

Што претставува Инвисалинг – невидлива протеза за исправање на забите?

Исправување на забите без протези е многу популарен метод. Вклучува правење фолии за движење на забите кои не треба да се мешаат со фолии што се прават по фиксна протеза, кои ни служат за да го одржиме нашиот успех.

Системот Invisalign можеме со сигурност да кажеме дека е револуционерна техника. Овој вид на терапија е многу поедноставен и поудобен за пациентот. Ништо не е видливо на забите – фолиите се целосно транспарентни и затоа исполнуваат високи естетски критериуми. Ова е особено важно за возрасни пациенти на кои професијата не им е дозволено да носат челична фиксирана протеза. Исто така, не постојат ограничувања во изборот на храна за јадење, како што е случајот со пациенти кои се подложени на фиксна терапија за протези. Друга голема предност е тоа што контролите не треба да се прават еднаш месечно, но може да трае неколку месеци помеѓу посетите на стоматолог. Ова е особено практично за пациенти

Постапката е следна:

При првата посета, специјалист по ортопедија на вилицата врши темелно испитување на устата и забите. Важен дел од оваа средба е и разговорот со пациентот за целите и можностите на терапијата. Лекарот зема отпечаток со вилушка, која потоа се испраќа до техничарот за компјутерско скенирање. После неколку дена, пациентот добива јасни и прецизни информации за бројот на фолии што треба да ги носи пациентот за забите да се исправат. Пациентот, исто така, ќе погледне во видео презентација која ќе му покаже како точно се планираат забите да бидат поместени и каков ќе биде очекуваниот резултат. Многу е практично и корисно пациентот да знае каков ќе биде исходот пред да се започне со терапијата. Ова обезбедува дополнителна мотивација за секој пациент.

 

После неколку дена, пациентот добива фолии за коригирање на забите и детални упатства за тоа како да ги носи и одржува. Исто така, за време на таа посета се прави детална фотографија на пациенти за да може лесно и лесно да се следи напредокот на терапијата.

Колку време е потребно да се исправи забите со фолија?

Секоја фолија се носи за еден месец, во просек по 18 часа на ден. По тој период, таа прва фолија се депонира и пациентот ја зема втората фолија, која ја носи и за следниот месец. Должината на терапијата зависи од сериозноста на проблемот, т.е. од бројот на фолии што треба да ги исправиме забите. Додека некои мали неправилности бараат 2-3 фолии (2-3 месеци), во некои сериозни случаи може да бидат потребни до 12 фолии (една година).

По постигнување на целта и проверка на ортодонтот, преминува во фаза на задржување – пациентот продолжува да ја носи последната фолија со цел да ги одржи постигнатите резултати. Сега веќе не е потребно фолијата да се носи 18 часа, туку само да се носи ноќе.

Треинерите се ортодонтски помагала кои можат да помогнат во елиминацијата на негативните влијанија на мускулите од усната шуплина и лошите навики и со тоа да се ублажат или целосно да се излечат ортодонтските неправилности.

Цицање на палците – индикација за почеток на треинерска терапија

Првиот и најчестиот показател за започнување со треинерска терапија е цицање на палецот – многу честа лоша навика која може да доведе до сериозни нарушувања на функцијата и естетиката на целиот стоматолошки систем. Затоа, важно е детето да престане да го цица палецот најдоцна до тригодишна возраст. Колку е тешко, родителите на децата со овој проблем најдобро знаат. Ова е ситуација кога треинер може многу да ни помогне.

На која возраст се прилагодени треинерите?

Траинерот се прилагодени на дете на возраст од 2-5 години. Тие се многу меки, мазни и еластични, така што нема да го мачат бебето во уста. Во исто време, тоа ќе го спречи палецот да заземе позиција помеѓу забите.

Покрај тоа, треинерите се со многу убав дизајн, така што децата ги перцепираат како играчки и ги прифаќаат многу убаво. Неопходно е детето да ги носи цела ноќ и само еден час во текот на денот и резултатот нема да биде отсутен. Се разбира, не можеме да очекуваме едно дете да престане да си го цица палецот откако ќе добие треинер. Овој процес на одвикнување започнува бавно. Со текот на времето, периодот на носење треинер се зголемува, така што полека, но сигурно го зазема местото на палецот. Притоа, детето постепено се одвикнува од цицање на палецот. Ако на оваа возраст детето престане да го цица палецот, често се случува забите да продолжат да се развиваат без никакви неправилности.

Треинерите се исто така многу корисни за децата кои забележуваат неправилен загриз на рана возраст. Ако дете започнува третман со треинер на возраст од 2-5 години, можеме да очекуваме да ги ублажи постојните неправилности, а во многу случаи да ги поправи.

Треинери за постари деца

Доколку пропуштите периодот од втора до петта година, има треинери дизајнирани за постари деца, така што процесот на лекување започнува подоцна.

Треинерите за постари деца се исто така многу ефикасни, меѓутоа, ако веќе се развила ортодонтска аномалија, тогаш треинерот е само прва фаза на терапија. Во втората „искривени заби“ се лекуваат со мобилна протеза или фиксна протеза.

Исто така, постапката е иста за мали деца кои имаат тешко време да се оддалечат од цуцлата, имаат лоша навика да печатат јазици итн. Значи, со дизајн, обучувачот ги усновува усните, забите, јазикот и образот во рамнотежа и со тоа им овозможува да го продолжат својот правилен развој.

Треба да се напомене дека има и треинери за возрасна популација што исто така може да ја ублажи или отстрани неправилноста – Хрчање.

Зошто детето треба да носи треинер, ако подоцна тие дефинитивно ќе носат протеза?

Ова прашање го слушаме многу често. Прво, треинерот сигурно ќе ја намали лошата прилагоденост што детето има тенденција да ја развива. Затоа, вкупната цена на терапијата ќе биде помала.

Покрај тоа, ако ги исправиме забите со ортодонтска терапија и останат некои лоши навики (на пр., тискање со јазик), стабилноста на резултатите ќе се намали и постои поголем ризик забите „да старат“. Затоа, многу е важно ортопедскиот специјалист да открие која е причината за појава на одредена неправилност и прво да се препише на пациенти на кои им е потребна терапија со миофункционален уред-треинер.

Мобилни протези
Кои се мобилните протези?

Мобилни протези (протези за деца) се мобилни ортодонтски апарати кои служат за придвижување на забите на соодветна позиција или влијаат на растот на самата вилица.

Придобивките од мобилната терапија со протези се многубројни. Со вакви протези, можно е да се насочи растот на вилицата во поволна насока и со тоа да се спречи појава на посериозни ортодонтски аномалии. Ноќните протези, како што честопати ги нарекуваат деца, многу лесно се носат и лесно се носат во детството. Нашите техничари се многу креативни, така што нивниот дизајн е особено привлечен. Овој пристап кон децата секако го зголемува интересот за протези и мотивација за терапија.

Кога е вистинското време за мобилна терапија за протези?

Кога е најдобро време за започнување на терапијата зависи од неправилностите на забите што ги има детето. Некои проблеми се корегираат уште во шест години, додека за некои нерегуларности чекаме на возраст од десет години кај девојчиња и дванаесет години кај момчиња кога се јавува таканаречената пред-пубертелна раст. Затоа, важно е секое дете, на возраст од шест години и најдоцна седум години, да биде прегледано од страна на специјалист по ортопедија на вилиците, кој ќе процени дали и кога е вистинското време да започне со терапија.

Кои протези се подобри, мобилни или фиксни?

Мобилните и фиксните протези служат за корекција на сосема различни неправилности така не можат да се споредат.

Како прво, тие се користат за решавање проблеми во различни возрасти – додека мобилните протези се користат главно во мешани заби (додека детето има и млечни и трајни заби), фиксните протези се користат на трајна заби (кога веќе нема повеќе млечни заби во устата, на возраст над дванаесет години).

Зошто да направите кај детето мобилна протеза кога ќе треба да носат фиксна протеза после тоа?

Родителите честопати контактираат со нас со ова прашање. Ова е, сепак, неточно. За повеќето ортодонтски проблеми, каде што е индицирана мобилна протетика, забите можат целосно да се корегираат со носење на мобилна протеза. Се разбира, само ако детето го носи како што е пропишано од ортодонтот, што е минимум 16 часа во текот на денот. Меѓутоа, ако детето има некои од посериозните неправилности, а по мобилната протеза потребно е да носат фиксна протеза, таков план за лекување им се презентира на родителите уште на самиот почеток. Мобилната протеза во овие случаи служи за ублажување на нерегуларноста, т.е. да се смени насоката за раст на вилицата во пожелно, што значително го подобрува крајниот резултат.

Се разбира, има и случаи кога со мобилна протеза не може да се постигне саканиот резултат, така што на таквите пациенти им се советува да почекаат со време да добијат фиксна протеза за исправање на забната аномалија.

What are fixed dentures?

Fixed dentures are our most successful ally in achieving a beautiful smile. And not just beautiful – they are also used to achieve a healthy and functional outfit.

To find out if you are a candidate for a fixed denture, you need to make an appointment with a dentist. On his first visit, he will examine you, take your fingerprints and explain if you need to take an X-ray. By the time we arrive, in just a few days, our jaw orthopedics specialist will do a thorough analysis of your x-ray and dental prints. The next meeting will tell you what your therapy will look like and what results you can expect.

Wearing a fixed denture lasts for an average of 18 months, during which you should check once a month. Straightening your teeth in this way is not painful, although many are afraid of it and avoid it. We have to say that there is sometimes a slight discomfort when chewing, but it is a fleeting sensation and does not require the use of painkillers.

If you wear a fixed denture, you should be careful when choosing food. Hard and sticky foods should be avoided.

Also, this is the time to get interdental brushes and thread and be very thorough when it comes to brushing your teeth.

Surely you are wondering how to keep your teeth in the position you have achieved in life?

After removing the fixed denture, we take the prints of making retaining foils. These sheets should be worn at night, sometime after the denture is removed, and you do not need to worry about keeping your teeth in the desired position.

Fixed dentures, invisible dentures, steel fixed dentures, aesthetic fixed dentures

There are two types of fixed dentures that are most commonly used.

These are steel (metal) and aesthetic dentures

1. Metal (steel) fixed tooth dentures

Metal (steel) fixed dentures are a standard choice. With their help we can quickly and efficiently straighten our teeth and bring you a beautiful smile. They are extremely popular, especially for the younger ones, i.e. “Teenage” population. We can play around with the colors of the ligatures that change at each checkup control. In this way, we create a completely new and interesting look for the prosthesis itself, in accordance with the patien’’s wishes.

2. Aesthetic tooth dentures (invisible fixed dentures)

An aesthetic (invisible) fixed brace is a really good choice if it is important to you how your teeth look throughout the treatment. Patients whose daily contact with people at work requires high aesthetics are in this case our target group.

There are two types of aesthetics that are most commonly used:

Sapphire dentures

Porcelain dentures

Both types look very nice on the teeth, their color practically blends with the color of the teeth, which is why they are called “invisible”.

Наш партнер во обезбедување најдобра грижа за нашите клиенти е Еуролинк Осигурување, а повеќе информации можете да најдете на овој линк..